Sadece 3 Ay Çıkıyor! Enfeksiyonu Bile Tedavi Ediyor

Posted by

Çiriş otu doğal yöntemlerle sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Hem taze hem de kuru olarak kullanılabilen çiriş otu, sağlık sorunlarının yanı sıra saç ve cilt sağlığına da fayda sağlar.

Peki çiriş otu nedir, nasıl tüketilir? İşte çiriş otunun faydaları nelerdir?

Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak bilinir.

Çiriş otu bitkisi, yaklaşık 50-150 cm boylarındadır. Yaprakları kılıca ya da pırasa yaprağına benzer.

Bahar aylarında, genellikle nisan ve mayıs aylarında, çiçeklenen çiriş otu yenilebilir yabani bir ottur.

Çiriş otu yalnızca mart, nisan ve mayıs aylarında çıkıyor.

Çiriş Otu Nedir?

Dağ pırasası, kirkiş otu, ya da gulik otu olarak da bilinen çiriş otu, egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren bir bitki türüdür. Bunun yanında hoş kokusu ile bilinen sarı çiçekleri olan çiriş otu, taze kullanıldığı gibi kurutulmuş olarak da kullanılır. Salata, çorba gibi sulu yemekler, börek ve hatta çay formlarında tüketilir.

Çiriş Otu Nerede Yetişir?

Genellikle tarlalarda, açık alanlarda ve yol kenarlarında yetişir. Türkiye’de ve diğer ülkelerde yaygın olarak yetiştirilir. Ancak, yabani bitkiler arasında olduğu için toplama yaparken dikkatli olmak gerekir.

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir?

C vitamini bakımından zengin olması nedeni ile bağışıklık sistemini güçlendirmede destekleyici olan çiriş otunun faydaları şunlardır:

Anti-inflamatuar bileşikleri ile inflamasyonu azaltarak, ağrıları hafifletir

İdrar söktürücü özelliği ile idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir

Adet söktürücü olup, adet düzensizliğini azaltır

Suyu, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarını gidermeye katkı sağlar

Saç dökülmesini azaltıp, kökleri güçlendirir

Hemoroid yani basur belirtilerini hafifletir

İçeriğinde ki saponinler anne sütünü arttırır

Antimikrobiyal bileşikleri yaraların iyileşme sürecini hızlandırır

Çiriş Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Bu faydaların yanı sıra çiriş otu, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından da zengindir. Birçok hastalığın tedavisinde destek olarak kullanılır. Bazı hastalıklara iyi geldiği bilinenler şunlardır:

Kas yorgunluğu,

Kulak iltihabı,

Romatizma,

Diş ağrısı,

Regl düzensizlikleri,

Cilt hastalıkları,

Öksürük,

Vajinal akıntı.

Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?

Gulik otu ya da çiriş otu, taze veya kuru olarak kullanılabilir. Genellikle çay veya salata gibi yiyeceklerde kullanılır. Saç ve cilt sağlığı için de kullanılabilen çiriş otunun kullanım formları şu şekilde listelenebilir:

Çay Olarak Kullanımı: Sindirim problemlerinden stresle baş etmeye kadar birçok rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Çay yapmak için, bir çay kaşığı kuru çiriş otunu bir fincana koyun ve üzerine kaynamış su ekleyin. 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından süzüp içebilirsiniz.

Salatalarda Kullanımı: Taze yapraklarını yıkayıp salatalarınıza doğrayarak ekleyebilirsiniz.

Saç Sağlığı İçin Kullanımı: Saç dökülmesi gibi sorunları azaltmaya yardımcı olabilir. Masaj şeklinde uygulayabilir, şapuan içine ekleyerek deneyebilirsiniz.

Cilt Sağlığı İçin Kullanımı: Ciltteki yaraları, sivilceleri ve lekeleri azaltmaya yardımcı olabilir. Doğrudan cilde uygulanabilir veya çay şeklinde içilerek fayda sağlayabilir.

Çiriş otu, sebzeler gibi sotelenerek pişirilebilir. Öte yandan çiriş otunu buzlukta saklayabilirsiniz. Bu şekilde uzun süre taze kalır.

Çiriş Otu Saça Nasıl Kullanılır?

Çiriş otu saç sağlığına faydalı bir bitkidir. Saç köklerini besler, saç derisini canlandırır ve saç dökülmesini önler. Ayrıca saçlara parlaklık ve hacim verir. Saç bakımı için farklı şekillerde kullanılabilir. Saç sağlığı için nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgiler şu şekilde listelenebilir:

Çiriş otu yağı: Saç derisine masaj yaparak uygulanabilir. Bu, saç köklerini besleyerek saçların daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Eğer yağ elde etmek istiyorsanız, bitkinin çiçekleri ve yaprakları su buharında distile etmeniz gerekir.

Şampuanlara eklenerek kullanımı: Çiriş otu yağı, saç şampuanına da eklenebilir. Bu sayede köklerin nem dengesi korunur ve saçlar güçlenir.

Çay şeklinde kullanımı: Saç sağlığı için de kullanılabilir. Bir çay kaşığı kuru çiriş otu yaprağı kaynar suya eklenerek demlenir. Demlenen çay soğuduktan sonra saçlara uygulanabilir. Bu, saçların daha parlak ve hacimli görünmesini sağlar.

Maske şeklinde kullanımı: Saç maskesi olarak da kullanılabilir. Bir avuç çiriş otu yaprağı blenderda çekilir ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırılır. Elde edilen karışım saça uygulanarak 30-40 dakika bekletilir ve saçlar daha sonra durulanır. Bu maske, saçların daha güçlü ve parlak görünmesini sağlar.

Çiriş Otu Cilde Nasıl Kullanılır?

Çiriş otu, cilt sağlığına faydalı bir bitkidir. Cildinize fayda sağlamak için doğrudan cildinize uygulayabilir veya çay şeklinde içebilirsiniz.

Doğrudan cilde uygulama: Çiriş otu egzama problemine iyi gelir ve ciltteki yaraların iyileşmesinde vücudu destekler. Bunun için, bir çay kaşığı kuru çiriş otunu biraz su ile karıştırarak macun kıvamına getirmeniz gerekir. Ardından karışımı. Hazırladığınız karışımı bölgeye uygulayıp 15-20 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz.

Çay olarak içme: Çiriş otunu çay olarak tüketmek de cilt sağlığına fayda sağlar. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde cildinizi besler ve nemlendirir. Bir tatlı kaşığı kuru ürünü bir bardak sıcak suya ekleyip 10 dakikaya kadar demlenmesini beklemelisiniz. Ardından süzerek tüketebilirsiniz.

Yumurtalı Çiriş Otu Kavurması Tarifi

1 kilo çiriş otu

3 tane kuru soğan

4 tane yumurta

Pul biber

Tuz

Yeteri kadar sıvı yağ

Ben de Yaptım

Yumurtalı Çiriş Otu Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

Çiriş otu her zaman bulunamayan bir ot çeşididir. Van, Bitlis ve Muş taraflarında dağlarda yetişir. Nisan ayında satılmaya başlar ve genelde pazarlarda bulunur. Lezzetli ve şifalıdır.

Çiriş otunu üzerindeki ince yaprağından ayıklayıp, ufak ufak doğrayın ve yıkayıp, süzgeçten geçirin.

Tencereye sıvı yağı koyup, içine doğradığınız soğanları ilave edin.

Soğan kavrulunca, içine çiriş otunu boşaltın.

Biraz kavurduktan sonra, içine tuz ve pul biberini ilave edin.

Çiriş otu suyunu salıp iyice kavrulduktan sonra, üzerine yumurtaları kırın.

Yumurta pişince, servis yapabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir