Son dakika…Emekliye yeni zam formülü! En düşük emekli maaşı artacak mı?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam alacak. Ancak kök maaşı düşük olduğu için zamlı maaşı bile halen ödenen 10 bin liranın altında kalacak olan emekliler var.

Kök maaşının düşüklüğünden dolayı zamlı maaşı 10 bin TL’nin altında kalan emekliler için yeni çalışma yapılıyor.

Konuyla ilgili açıklamlarda bulunan CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun şu ifadeleri kullandı: “En düşük emekli maaşı ile ilgili bir çalışma var ortada. Bu çalışma kesinlikle devreye girecek diye bir şey anlamına gelmiyor. Sadece bir çalışma var, sonucunda kararı son olarak Cumhurbaşkanına iletilecek. Yasa gerekiyor. Ancak bundan sonra netleşti diyebiliriz.

Nasıl bir çalışma var. En düşük emekli maaşının yükseltilmesi yönünde bir çalışma var. Yapılabilir mi diye bir çalışma var aslında. Maliyeti ne olur?

Memur ve emeklisine zam oranları netleşti. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24.73’lük zam alacak. Bir kesim var ki onlar kök maaş alıyor. Bu zam oranı maaşlarına yansıtılsa bile 10 bin TL’nin altında kalıyor. 10 bin TL’nin altında kalan herkesin maaşı 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Bunun üzerine çıkamadıkları için maaşlarında bir değişiklik olmamış oluyor.

SORUN NASIL AŞILACAK?

Peki bu sorun nasıl aşılacak? Bu durumda yaklaşık 1.8 milyonluk bir kesim kapsadığı yönünde tablo çıktı.

NE KADAR ARTIŞ YAPILACAK?

Ne kadar artış olacak? 10 bin TL olan emekli maaşı 12 bin TL’ye çıkar mı? Bu konuya ilişkin bazı rakamlar telaffuz ediliyor. Henüz kesinleşmiş bir karar yok.

En azından çerçeveye ilişkin nasıl bir hazırlık var. Detaylar nedir? Belki bugün bir açıklama gelirse resmi bir çerçeveye oturtabiliriz. Kesinleşmiş bir karar yok, sadece böyle bir çalışma var.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş CNN Türk canlı yayınında şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 2 senedir en düşük emekli maaşında güncelleme yapılarak kök maaşı en düşük emekli maaşının altında kalanlara Hazine tarafından karşılanması şeklinde bir uygulama yapıldı.

Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin TL. Biz bu rakamın 12 bin 500 TL ile 13 bin TL arasında olmasını bekliyoruz.

Yüzde 25’lik enflasyon farkının en düşük emekli maaşına yansıtılacağı kanaatindeyiz.

EKONOMİST MUHAMMET BAYRAM: 12 BİN 500’LER CİVARINA GELMESİNİ BEKLİYORUZ

Ekonomist Muhammet Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Şu anda en düşük emekli aylığı 10 bin TL olarak sabit kaldı. Yeni bir düzenleme bekliyoruz. Meclis açık olduğu sürece bu gündeme gelecektir. Memur emeklileri yüzde 19.31’lik enflasyon farkı yansıtıldı. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24.73’lük fark aldı. Daha önce bu eşitlenmişti, belki bu pakette de eşitlenebilir.

En düşük emekli aylığı alan 10 bin TL alıyor. İstanbul gibi büyükşehirlerde sadece 10 bin TL bir kira parası, geçinmek imkansız.

Şu anda yapılan zam kök maaşa geldi. 8 bin 17 TL kök maaşı olan kişinin zaten 10 bin TL’ye tamamlandı. Emeklilerimiz e-Devlet’e girip kök maaşın ne kadar olduğunu bilebilirler.

10 bin TL’nin en azından 12 bin 500’ler civarına gelmesini bekliyoruz. Bu son yapılacak büyük oransal zamdır.

En düşük emekli aylığının 15 binler seviyesine getirilmesi rahat nefes aldıracaktır. Eğer en düşük emekli aylığı 15 bin TL’ye gelirse asgari ücrete yakınsamış olur. Benim en düşük tahminim 12 bin 500’ler civarında, olması gereken beklentim de 15 bin TL civarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir